Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Ο.. πολιτισμός των αποκλεισμών (και) τούμπαλιν

Παραφράζοντας τον τίτλο γνωστής ταινίας,θάλεγα πως ''Ο πολιτισμός σταμάτησε στο βιβλιοπωλείο''..
Κάπως έτσι συμβαίνει στο βιβλιοπωλείο''Ιανός''στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για όσους/όσες χρησιμοποιούν για την μετακίνηση τους αναπηρικό αμαξίδιο.Στο χώρο που γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων υπάρχει ''απαγορευτικό''!!υλικοτεχνικό εμπόδιο δηλαδή σκάλες..Ετσι η αδημονία και η χαρά να παραβρεθείς κοντά σε αγαπημένους/ες συγγραφείς φρενάρει και σταματά απότομα και το μόνο που σου μένει πάλι είναι αυτή η απαίσια αίσθηση του βίαιου αποκλεισμού(γιατί και αυτό που υφίστασαι μία μορφή βίας είναι).Αναρωτιέμαι άραγε αν έχει νόημα τόση συσσωρευμένη γνώση εκεί μέσα,ή και η διακίνηση αυτής της γνώσης μέσα από πωλήσεις βιβλίων ή παρουσιάσεις,όταν αποκλείεται από την ελεύθερη πρόσβαση και συμμετοχή σ'αυτήν ένα σύνολο ανθρώπων.
Ενα άλλο βασικό θέμα στο οποίο έχω αναφερθεί εκτενώς μέσα απ'αυτό το μπλογκ,είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τα άτομα με αναπηρία στη πόλη της Θεσσαλονίκης, στο οποίο επανέρχομαι και θα ξανα-επανέρχομαι,μέχρι η μετακίνηση νάναι ελεύθερη όπως είναι για τους υπόλοιπους πολίτες.
Τα τρία προσπελάσιμα λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ. λειτουργούν από το πρωί ως τις 8.30 το πολύ 9 παρά το βράδυ τις καθημερινές εκτός Σαββάτου και Κυριακής που παρατείνεταιτο ωράριο ως τις 10 κ μισή το αργότερο.Οπως είπα τα λεωφορεία αυτά είναι μόνο 3 για όλη τη Θεσσαλονίκη.Για να προλάβεις λοιπόν να κλείσεις το ραντεβού για την επόμενη μέρα(γιατί έτσι γίνεται τηλεφωνείς 24 ώρες πριν),θα πρέπει να καταφέρεις να τηλεφωνήσεις μεταξύ 7μισυ ως τις 8 παρά το πρωί αλλιώς το σίγουρο είναι πως δε θα βρεις ελεύθερο λεωφορείο για να πας την ώρα που θέλεις στον προορισμό που θέλεις.Βλέπετε μηδαμινός ο αριθμός των λεωφορείων για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση και την ανάγκη για μετακίνηση τόσων πολλών ανθρώπων..
Το άλλο μέσο μεταφοράς είναι τα δύο μικρά λεωφορεία του δήμου Θεσσαλονίκης.Εκείνα λειτουργούν ως τις 8 το βραδάκι,σαββατοκύριακα και αργίες δεν λειτουργούν,ενώ συνήθως τα πρωινά ως τις 5 κ μισή το απόγευμα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν γιατί είναι ''κλεισμένα'' για τις καθημερινές μετακινήσεις σε ειδικά σχολεία ή κάποιους εργασιακούς χώρους.
Και τέλος το μονάκριβο!!και πανάκριβο-στη κυριολεξία- περιβόητο ''λευκό ταξί''του παραρτήματος του Πανελλήνιου συλλόγου Παραπληγικών Βόρειας Ελλάδος.Το λειτουργεί ιδιώτης,όπου κάθε μετακίνηση την χρυσοπληρώνεις,π.χ.σε ένα ταξί αν μια διαδρομή κοστίζει 5 ευρώ,στο λευκό προσβάσιμο ταξί θα πληρώσεις ΄δεκαπέντε, κοκ.Για να μπορέσεις δε να κλείσεις ραντεβού θα πρέπει να τηλεφωνήσεις μέρες πριν και αν ταυτίζεται το δρομολόγιο με την διάθεση της οδηγού-ιδιώτη που το δουλεύει θα πας εκεί που ζητάς.
Αυτά είναι τα περιοριστικά επιτρεπτά μέσα μετακίνησης εν έτει 2009.Απαράδεκτο το λιγότερο που μπορώ να πω.
Ολα τα παραπάνω συνθέτουν και δείχνουν, το πόσο ανθρώπινο είναι το πρόσωπο μιας χώρας.Την αληθινή της σκέψη,την κουλτούρα της..Δε θα πω τίποτα περισσότερο.Μόνο για να κατανοήσετε καλύτερα το θέμα του αποκλεισμού στις μετακινήσεις,σκεφτείτε τον εαυτό σας χωρίς το αυτοκίνητο σας,χωρίς να υπάρχουν ταξί μόνο ελάχιστα λεωφορεία στη διάθεση σας προκειμένου να πάτε στις δουλειές σας,στις δραστηριότητες σας ,στη ψυχαγωγία σας ή όπου αλλού προκύπτει ανάγκη να πάτε.Τίποτα άλλο..

11 σχόλια:

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης είπε...

Όσες φορές κι αν ασχολήθηκα στη διδασκαλία της έκθεσης με αυτού του είδους τους αποκλεισμούς ένιωθα ότι πλησίαζα το θέμα άκρως θεωρητικά και αποστασιοποιημένα. Υστερούσα στην πρακτική τεκμηρίωση και στην προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων. Τώρα πια αντιλαμβάνομαι ότι για να κατανοήσω τι ακριβώς συμβαίνει, πώς εξυφαίνονται αυτοί οι αποκλεισμοί και τι αποτέλεσμα έχουν, πρέπει να δω τα πράγματα με τη ματιά του άλλου. Τα κείμενά σου με βοήθησαν πολύ στην κατεύθυνση αυτή. Τελικά, ό,τι για μένα φαντάζει αυτονόητο ή εύκολο, δεν είναι κατ' ανάγκη και για τον άλλο. Και τώρα που το σκέφτομαι αντιλαμβάνομαι πόσο τρομερό είναι.

katerina είπε...

Ο πολιτισμός ενός ανθρώπου ή μιας χώρας δεν κρίνεται απ το πόσα βιβλία έχει στις βιβλιοθήκες αλλά απ το πόσο συχνά η ματιά του συναντά την σκληρή καθημερινότητα των συνανθρώπων του και το πώς αντιδρά σ'αυτή την κατάσταση...
Θλιβερή πραγματικότητα τα όσα καταγγέλεις γλυκιά μου Απροσπέλαστη πόλη.θαυμάζω όμως το γεγονός οτι έχεις φωνή και λες τα πραγματα όπως έχουν.Κάποια στιγμή θα ακούσει κάποιος πολιτισμένος Ανθρωπος ...Ωσ πότε θαμαστε χώρα κωφών ...Συνέχισε να καταγράφεις και να διαμαρτύρεσαι.Η σιωπή μας τους βολεύει ...
Καλή δύναμη σ'αυτον το γολγοθά καλή μου και μη ξεχνάς παρα τις δυσκολίες ,να χαμογελας!!!

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

Καλή σου μέρα Παναγιώτη,

Η θεωρητική κατάρτιση,ενημέρωση και γνώση σίγουρα είναι μια σημαντική και πολύ ουσιαστική παράμετρος που προετοιμάζει το έδαφος για το καλύτερο,αλλά από την άλλη πλευρά και η δύναμη του βιωματικού είναι καταλυτική.
Αν βοηθώ μέσα από τα κείμενα μου,αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί αυτό επιθυμώ πολύ να κάνω γνωστό όσο το δυνατόν περισσότερο τον άδικο αποκλεισμό και την στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία στην χώρα μας,και αν μπορέσουμε έστω και κάποια κακώς κείμενα να τα βελτιώσουμε ή να τα αλλάξουμε αυτό θάναι νίκη της ίδιας της ζωής..αλήθεια λέω
Και θέλω να σε ευχαριστήσω από καρδιάς για την παρουσία σου και το παρόν που δίνεις εδώ.

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

Καλή σου μέρα Κατερίνα μου,

Παρόλο ότι κάποιες φορές νοιώθω πολύ απογοητευμένη και κουρασμένη γιατί βλέπω πόσο άδικα σκεπτόμενοι οι άνθρωποι στερούν από άλλους συνανθρώπους τους τη συμμετοχή τους στη ζωή,οι λατρεμένοι μου γονείς,με το ανοιχτό πνεύμα τους,μ'έμαθαν να αγωνίζομαι και να μιλάω για την ελευθερία το δίκαιο και την ισοτιμία ανάμεσα στους ανθρώπους.
Συγκεκριμένα ο πατέρας μου θέλοντας να δηλώσει το πόσο κοινή είναι η μοίρα των ανθρώπων έλεγε συχνά
''Μηδείς μηδενί συμφορά ονειδίζει κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον άδηλο''
σε φιλώ

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν είχες δει ένα video που γυρίστηκε στους χώρους του
Α. Π. Θ. εκεί κι αν είναι αδύνατη η πρόσβαση. Οπότε τι να λέμε για τους υπόλοιπους χώρους; Να επιμένουμε μόνο μπορούμε για ν' αλλάξει η κατάσταση.

Σου βάζω το link, επειδή μπορεί να σ' ενδιαφέρει και συνυπογράφω κι εγώ με τη σειρά μου, πως «η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ζωτικούς χώρους, δομές και υπηρεσίες είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, όχι ‘προνοιακή παροχή’".

Καλησπέρα σου.

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

Καλησπέρα Κατερίνα,

Οχι δεν το έχω δει το συγκεκριμένο video,αλλά έχω προσωπική πείρα της έλλειψης προσπελασιμότητας των σχολών του Α.Π.Θ.όταν ήθελα να παρακολουθήσω την σχολή δημοσιογραφίας και δεν μπόρεσα λόγω παντελούς απουσίας της προσβασιμότητας.Αν μπορείς μου ξαναστέλνεις το λινκ γιατί δεν μου ανοίγει?
Και σ'ευχαριστώ που συνυπογράφεις στο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών σε όλους τους χώρους διευκρινίζοντας ότι είναι δικαίωμα και όχι προνοιακή παροχή ή παραχώρηση όπως πιστεύουν οι πιο πολλοί..
Καλό σου βράδυ

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Φανούλα μου Καλησπέρα.
Ερωτώ εγώ η πολίτης που τα παίρνει στο κρανίο όταν τα διαβάζω αυτά.
"Καλά όταν έρχονται στη Θεσσαλονίκη οι πολιτικοί και ζητούν την ψήφο σας,
πριν ανεβούν στους άμβωνες δεν τους περνάτε μια βόλτα επί τόπου να δουν την πραγματικότητα , να βγουν από την κοσμάρα τους και να ζήσουν τι γίνεται πάρα έξω. Κι ότι σας πουν να το μαγνητοφωνήσετε και να το αναμεταδίδει κάθε μέρα το τοπικό ραδιόφωνο;
Λέμε για την Θεσσαλονίκη .Μήπως στις 'άλλες πόλεις τα πολιτισμικά στέκια είναι προσπελάσιμα;.

Ήμασταν που ήμασταν τώρα φοβάμαι ότι θ' απογίνουμε...Δεν ακούς το οικονομικό μας χάλι και την απώλεια του δημοσιονομικού ελέγχου; Και να θέλω να γκαρίξω τώρα ακόμη πάρα πάνω, ντρέπομαι .
Αυτοί όλοι οι πολιτικοί δεν ντρέπονται για την μέχρι τινός κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου;
Έχω πραγματικά περιπέσει σε βαθύ σκεπτικισμό, αγωνία, ανησυχία και ανασφάλεια όχι μόνο για το αύριο, αλλά για το Σήμερα, για το αύριο το πρωί.
Καλή νύχτα αγαπημένη μου φίλη

http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com
http://lygeri.pblogs.gr

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

Αγαπημένη μου Λυγερή,

Οσες φορές θέλησα να τα πω σε πολιτικούς της Θεσσαλονίκης ή σ'αυτούς που ερχόταν στη πόλη,''εκτος των φώτων της δημοσιότητας ήταν αλαζονικοί και δείχναν το αληθινό τους πρόσωπο'' και όχι το προσωπείο που γλυκοδείχναν και γλυκολαλούσαν μπροστά στα φώτα και στις εκδηλώσεις..έχω μαλώσει και έχω μιλήσει ρεαλισικά και έξω από τα δόντια,και λοιπόν?ένας κούκος να φωνάζει μόνο?που είναι οι σύλλογοι -για την πόλη μας λέω-σιωπή..λίγο τα λένε κάθε κοπή βασιλόπιτας και μετά??άκόμα και προοδευτικοί πολιτικοί υποσχέθηκαν για τα λεωφορεία και όλο πρέπει να ψάχνω και να υπενθυμίζω.Ο μόνος που μόλις με ρώτησε τι συμβαίνει με τα λεωφορεία και πήγε μπροστά στα μάτια μου και μίλησε στον εκπρόσωπο του Ο.Α.Σ.Θ ήταν ο Μπάμπης ο Μπαρμπουνάκης και μετά από ένα διάστημα διορθώθηκε λίγο η κατάσταση των δύο λεωφορείων..κανείς άλλος δεν παρενέβη ειλικρινά και με παρρησία δυστυχώς..
την καληνύχτα μου και την αγάπη μου καλή μου φίλη σου στέλνω

Ανώνυμος είπε...

Καλή σου μέρα. Σου αφήνω όλη τη διεύθυνση, μήπως πάλι το Link δεν σου ανοίξει. Είναι αυτή: http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=57851284.

Για την "Ανάπηρη πόλη" γνωρίζεις; Αν όχι, δες εδώ. Ίσως κι αυτό σ' ενδιαφέρει.

Καλό Σαββατοκύριακο. Και συγνώμη για την καθυστερημένη μου απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν το πήρε πάλι το άλλο link. Για να ξαναπροσπαθήσω... αφήνοντας σου όλη την διεύθυνση και διέγραψε μετά εσύ το σχόλιο να μην σου πιάνει και χώρο:

http://aikaterinitempeli.wordpress.com/2008/10/21/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B7-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7/

Ρίξε μια ματιά. Στην Θεσσαλονίκη έχει γίνει η αρχή άλλωστε.

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

Καλησπέρα Κατερίνα

Κατ'αρχήν να σου ζητήσω συγνώμη για την αργοπορία της απάντησης μου.
Θέλω να σε ευχαριστήσω για τη διεύθυνση toy link με το video.Οσο για την Ανάπηρη Πόλη γνωρίζω από πέρσυ είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τους χώρους του Πανεπιστήμιου και πρόκειται η δράση της να επεκταθεί και στην ευρύτερη πόλη.
Νάσαι καλά,και πάλι σε ευχαριστώ,καλό βράδυ.