Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

3 Δεκεμβρίου- Παγκόσμια μέρα των ατόμων με αναπηρία

Πολλοί άνθρωποι καταφέρονται κατά των παγκόσμιων ημερών που είναι αφιερωμένες στη μνήμη κάποιου γεγονότος η κάποιας κατάστασης.Εξ αρχής δεν ήμουν αρνητική μπορώ να πω ήμουν θετική η και εν αναμονή να μην καταλήξουν αυτές οι μέρες ένα μουσειακό επετειακό απολίθωμα χωρίς την ουσία των συμβολισμών τους που θα μπορούσαν να έχουν.
Τις έβλεπα σαν μια ευκαιρία υπενθύμισης,απολογισμού και περίσκεψης για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα τι θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε και τι παραλήφτηκε ενώ θα μπορούσε να είχε γίνει.Σαν την ευκαιρία να είναι αυτές οι μέρες αφετηρίες για περαιτέρω εξελίξεις η προόδους για το συγκεκριμένο θέμα που είναι αφιερωμένες κάθε φορά.
Τελικά για το αν μια τέτοια μέρα έχει ουσιαστική σημασία εξαρτάται από μας εννοώντας για το τι νόημα θα της δώσουμε .Οι αντίθετοι με τον εορτασμό των παγκόσμιων ημερών,ισχυρίζονται πως γιατί μόνο μια μέρα να θυμίζεται η να εορτάζεται ένα γεγονός και να μην συμβαίνει αυτό κάθε μέρα?Ναι,αλλά πέστε μου με τους σημερινούς ρυθμούς της ζωής,τα τόσα προβλήματα που απασχολούν ποιος έχει το χρόνο ποιος θα ασχολείται αν δεν υπάρχει η υπενθύμιση??Ενώ αν αυτές οι μέρες λειτουργούν σαν παρότρυνση δίνοντας την ώθηση και το έναυσμα να μην μένουν στον απλό εορτασμό και στις φιέστες αλλά να λειτουργούν για το καλύτερο σήμερα και ένα ακόμα βελτιωμένο αύριο δεν θάχει σημασία η ύπαρξη τους?
Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου η παγκόσμια μέρα των ατόμων με αναπηρία.
Γίναν κάποιες εκδηλώσεις από τους ίδιους τους ανθρώπους με αναπηρία,κάποιες δηλώσεις.
Ομως θα παραθέσω ένα απάνθισμα,από λόγια που ειπώθηκαν σήμερα και βρίσκω ότι έχει νόημα και σημασία να τα αναφέρω.
Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Μακεδονίας Θράκης του συλλόγου Παραπληγικών δήλωσε πως σχεδόν το 80 τοις εκατό των ατόμων με αναπηρία είναι άνεργοι,ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων μίλησε για την αγριότητα και τον αποκλεισμό που υφίστανται οι άνθρωποι με αναπηρίες από την έλλειψη προσπελασιμότητας,μία δημοσιογράφοςτης ΕΤ3 είπε μια μεγάλη αλήθεια να αλλάξει η νοοτροπία,γιατί από κει ξεκινούν όλα,και ένας δημοσιογράφος της ΕΤ3 έκανε μία δήλωση που ήταν και διαπίστωση συνάμα,πως είμαστε είπε γαιδούρια αφού παρκάρουμε τα αυτοκίνητα πάνω στις ράμπες.
''Η ζωή είναι αγρίως απίθανη'' έγραψε στο τελευταίο βιβλίο της η συγγραφέας Μ.Καραπάνου που έφυγε σήμερα για πάντα.......
Θα παράφραζα λίγο λέγοντας πως τη ζωή την κάνουν κάποιοι άνθρωποι για κάποιους άλλους συνανθρώπους τους αγρίως απίθανη.Και του χρόνου!

6 σχόλια:

κόκκινο μπαλόνι είπε...

Σημαντικές οι υπενθυμίσεις όταν επιτελούν το ρόλο τους. Όταν μας θυμίζουν όλα αυτά που εντέχνως κρύβουμε κάτω από το χαλί όλο τον υπόλοιπο χρόνο.Φτάνει να αλλάξει κάποτε αυτό και να σταματήσουμε να κρύβουμε πράγματα που δεν θέλουμε να βλέπουμε! Και φυσικά να σταματήσουμε να λειτουργούμε σαν γάιδαροι αλλά και να σταματήσουμε να στεκόμαστε απαθείς απέναντι στην γαϊδουριά των άλλων.
Καλημέρα φιλενάδα

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

Κάπως έτσι είναι όπως τα λες.
Αυτό που επισημαίνεις είναι και ένα χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας.
Να δω αν κάποτε θα αλλάξει κάτι και εδώ στην Ελλάδα,από νοοτροπία κυρίως .
Καλημέρα και σε σένα αγαπητή μου φίλη.

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Δέχομαι την επετειακή αναφορά μιας συγκεκριμένης ημέρας ,για ένα συγκεκριμένο γεγονός, ή για να τιμήσουμε, έναν άνθρωπο, μια κοινότητα, και εν γένει να εστιαστούμε σε θέματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία μας.
Αν όμως σε αυτήν την Ημέρα δεν γίνεται ένας πραγματικός απολογισμός, δεν έχουμε πράγματα να πούμε που να επισημαίνουν την ουσία της μνήμης και αναφοράς μας ,τότε η κάθε αφιερωμένη μέρα δεν είναι παρά η ευκαιρία για φιέστες, και παραστάσεις .
Πολύ φοβάμαι ότι κάτι ανάλογο γίνεται και με την 3η Δεκέμβρη .

Την καλημέρα μου και την εκτίμησή μου.
http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri.pblogs.gr

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

Στέκομαι και συμφωνώ σε αυτό που λες,όταν δηλ οι αφιερωμένες παγκόσμιες μέρες καταλήγουν νάναι μόνο για φιέστες και παραστάσεις.
Βλέπω θετικά αυτές τις μέρες μόνο όπως λέω και στο κείμενο ,λειτουργούν σαν απολογισμός, καταμέτρηση αυτών που έγιναν η παραλήφτηκαν να γίνουν, και σαν απαρχή μιας΄καινούργιας αφετηρίας για περαιτέρω βελτιώσεις η εξελίξεις.
Οσο για την 3 Δεκέμβρη,όπως λες και συ ,επί της ουσίας δε γίνεται τίποτα όπως δηλ.συμβαίνει και τις υπόλοιπες 364 μερες του χρόνου.
Σου στέλνω την εκτίμηση μου και την καλησπέρα μου Λυγερή

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς θα πρέπει να συμφωνήσω ότι "τη ζωή την κάνουν κάποιοι άνθρωποι για κάποιους άλλους συνανθρώπους τους αγρίως απίθανη".

Πολύ αξιόλογο το blog και τα "τείχη" δίπλα αξιαγάπητα.

Καλώς σε βρήκα και εγώ

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

Καλώς όρισες Οδοιπόρε.
Πολύτιμη η οπτική και η ματιά σου.Σε ευχαριστώ.
Λατρεμένος ο Καβάφης και πάντα οικουμενικά και διαχρονικά τα ποιήματα του.