Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Σαν τους ελεύθερους πολιορκημένους....(Μέσα μεταφοράς και πολίτες με αναπηρία)

Ενας από τους κύριους λόγους που με οδήγησαν να δημιουργήσω αυτό το μπλογκ,είναι η κατάσταση που επικρατεί στον τρόπο μετακίνησης των πολιτών με αναπηρία στην Θεσσαλονίκη.Εν έτει 2008,όπου αποστάσεις εκμηδενίζονται,παντού κυριαρχεί η ταχύτητα και τα σύγχρονα μέσα που την παρέχουν,όλοι/όλες σχεδόν έχουν τις προσβάσεις να μετακινούνται με όποιο μέσο θέλουν,οι άνθρωποι με αναπηρία στερούνται και αυτού του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος.
Το καθεστώς που διέπει τον ελλειπέστατο τρόπο μετακίνησης είναι μεσαιωνικό.Και κανένας δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει τίποτα.Ολα γίνονται και υπομένονται κάτω από μία ''ένοχη σιωπή''.Εξάλλου είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στην νεοελλάδα και τους νεοέλληνες....''αφού εγώ βγαίνω και πάω όπως και όπου θέλω τι με νοιάζει για τους άλλους'',ειδικά όταν αυτοί οι''άλλοι'' είναι''διαφορετικοί''από μένα.
Στη Θεσσαλονίκη λοιπόν,για να επανέλθω στην ουσία του θέματος ισχύουν οι παρακάτω τρόποι και μέσα για να μετακινηθείς αν είσαι άτομο με κινητική αναπηρία:
1.Υπάρχουν 2 προσβάσιμα λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ.για να εξυπηρετήσουν όλη τη Θεσσαλονίκη.Επειδή φυσικά η ζήτηση είναι μεγάλη ,ο κόσμος πολύς που τα χρειάζεται,και τα λεωφορεία μόνο 2,θα πρέπει 24 ώρες πριν(δηλ.μια μέρα πριν το χρησιμοποιήσεις),να τηλεφωνήσεις το πρωί από τις 7.30 μέχρι τις 8 το πολύ ώστε να υπάρξει διαθέσιμο ένα από τα δύο λεωφορεία για να σε εξυπηρετήσει για το δρομολόγιο που θα θέλεις...κάτι σαν την κολυμβήθρα του Συλωάμ δηλαδή....Οποιος προλάβει τον Κύριο είδε...
Τα λεωφορεία αυτά λειτουργούν ως τις 9 το βράδυ,ενώ τις Κυριακές και τις αργίες,λειτουργούν ως τις 2 το μεσημέρι.Αν κάποιος ,ακυρώσει το ραντεβού του για μετακίνηση δύο φορές στη διάρκεια 6 μηνών ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ένα ολόκληρο μήνα να μην χρησιμοποιήσει τα λεωφορεία αυτά.
2.Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ένα-δύο προσπελάσιμα μίνι λεωφορεία ,τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αυτά κατόπιν ραντεβού,εδώ το ωράριο είναι ακόμα πιο περιοριστικό.Λειτουργούν από το πρωί ως τις 8 το βράδυ,ενώ Σάββατα,Κυριακές και γιορτές ούτε να το συζητάμε,δεν λειτουργούν.
3.Ενα προσβάσιμο ταξί,το περιβόητο ''λευκό ταξί'',το οποίο νοικιάζει σε ιδιώτη ο Σύλλογος Παραπληγικών.Ή ιδιώτης το λειτουργεί με νοοτροπία μονοπωλιακή,και βέβαια ζητά τουλάχιστον τα διπλά χρήματα απ'ότι τα άλλα ταξί,ενώ θα πρέπει κάποιες μέρες πριν να τηλεφωνήσεις για την μετακίνηση που θέλεις και αν κρίνει εκείνη ....θα πας εκεί που θέλεις.
Αυτοί είναι οι 3 τρόποι μετακίνησης των πολιτών με αναπηρία στην πόλη.Περιορισμός,καταπίεση,και βέβαια και η τιμωρία.Εδώ έχουμε και καταπάτηση ατομικών ελευθεριών,ολοκληρωτισμό μεσαίωνα,κατάχρηση εξουσίας.
Που είναι η ελευθερία και η ισοτιμία με τους υπόλοιπους πολίτες.Να μετακινήσαι ελεύθερα όπως θέλεις και όποτε θέλεις.
Να σε κλείνουν από τις 9 μέσα,να μην έχεις δικαίωμα να βγαίνεις τις Κυριακές και τις γιορτές,να σε τιμωρούν σαν νάσαι ανήλικος και όχι ενήλικας,και μάλιστα ενώ ανήκεις σε αποκλεισμένη κοινότητα να εντείνουν τον αποκλεισμό αυτό.
Πάντα πίστευα πως ζούμε σε μια πολιτεία απούσα ανύπαρκτη και μια κοινωνική πραγματικότητα αδιάφορη.
Η κάθε μέρα που περνά,απλά μου το επιβεβαιώνει.

12 σχόλια:

κόκκινο μπαλόνι είπε...

Μπανανία, γλυκιά μου! Μήπως να μεταναστεύαμε προς κεντρική ή βόρεια Ευρώπη; εγώ το σκέφτομαι σοβαρά πάντως, για χιλιάδες λιγότερο σημαντικούς λόγους από τους δικούς σου!

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

Το τραγικό,το θλιβερό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι η ζωή μας είναι σε χέρια ανεγκέφαλων και σε μυαλά δίποδων φασιστοειδών,και το ακόμη πιο άδικο είναι ότι σου αφαιρούν το δικαίωμα όχι μόνο να ζήσεις αλλά να ζεις δημιουργικά και σύμφωνα με τη δική σου αυτοδιάθεση.Τον μόνο τρόπο να αλλάξουν στο μέτρο του δυνατού λάποιες καταστάσεις ,είναι η συλλογική αντίσταση και η αυτοοργάνωση των πολιτών.Βέβαια θα μου πεις τώρα ποιων πολιτών.....

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης είπε...

Βρε Φανή, είναι ο φασισμός της κάθε μέρας. Αυτός που κουβαλάμε όλοι μας. Κι εγώ ασφαλώς μαζί, που χρειάστηκε να διαβάσω την ανάρτησή σου, για να καταλάβω πως ό,τι θεωρώ δεδομένο για μένα δεν είναι κατ' ανάγκη και για τον συνάνθρωπό μου.

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

Και ξέρεις Παναγιώτη οι''ιθύνοντες''που καθοδηγούν και ορίζουν τη λειτουργία αυτών των μέσων προσπελάσιμης μετακίνησης,είναι και αυτοί που''κόπτονται'' για την...κοινωνική ένταξη των ανθρώπων με αναπηρίες.Για το θεαθείναι βέβαια,αφού πως να ενταχτείς όταν δεν μπορείς να βρεθείς με τους άλλους ανθρώπους και συμβάλλουν στον αποκλεισμό σου.Και στο κείμενο ανέφερα το ένα σκέλος του προβλήματος,δεν επεκτάθηκα και στην συμπεριφορά των περισσοτέρων που συμμετέχουν σε αυτά τα μέσα μεταφοράς.Αρκετοί από αυτούς ασκούν εξουσία ακριβώς επειδή έχουν να κάνουν με άτομα που είναι κοινωνικά αποκλεισμένα,δεν έχουν άλλες επιλογές μετακίνησης άρα και δεν θα μαθευτεί ''πιο έξω'' τι αντιμετωπίζουν.
Κάτι σαν το αυγό του φιδιού.

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Κοίταξε Φανή

Αν θέλεις να χρησιμοποιείς την ιδιαιτερότητά σου (αναπηρικό καροτσάκι) για να περνάς την ιδεολογία σου αυτό αν μη τι άλλο είναι ΠΡΟΣΤΥΧΟ.

μιλάς για "μυαλά δίποδων φασιστοειδών" , στο επόμενο σχόλιο πετάμε και ένα "αυγό του φιδιού" (για να προκαλεί συνειρμούς με τους φασίστες από πάνω).

Για οτιδήποτε σε αυτήν την πόλη φταίνε δύο πράγματα : "ο φασισμός και ο ρατσισμός".
Αυτή είναι η λογική των υποτιθέμενων κουλτουριάρηδων (συνήθως ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) που δεν μπορούν να αρθρώσουν πρόταση αν δεν χρησιμοποιήσουν μία από τις δύο αυτές λέξεις.

Βάλε καλύτερα και κάνα ΑΛΦΑΔΙ στη σελίδα σου. Η κανα αστέρι του ΣΥΡΙΖΑ. Ή και τα δύο (δεν διαφέρουν και πολύ να σου πω την αλήθεια- όταν οι πρώτοι υποτιθέμενοι επαναστάτες χρειάζονται νομική κάλυψη οι πατεράδες τους την προσφέρουν άφθονη).

Το ιστολόγιό σου θα μπορούσε να αναδειχθεί σε κορυφαίο βήμα που να προβάλει τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες. Με λύπη μου βλέπω να το χρησιμοποιείς για ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

1.Apo ta grafomena su vgainei pos exis prokatalipsi kai provlima me ta atoma me anaphria.Prospathises-xoris na me kseris na me kathgorisis kai na me prosvalis poly asxhma(milontas gia prostyxia k propaganda)
Apo pote h alithia einai...ptostyxi kai propaganda?
2.An se endiefere apo pragmatiko endiaferon ta problimata ton atomon me anaphria,tha stekosun sta sovara themata pou thigo mesa apo ta post mu:dhl ton apokleismo tus apo th symmmetoxi tus sth zoi,thn ekpaideysh,thn ergasia,thn metakinhsh tus mesa sth poli,ton ratsismo pou antimetopizun apo sxedon olus tus sympolites tus Ayta de se efrixan san anthropo?de sxoliases TIPOTA APO OLA AYTA. Apla stathikes se dyo tris xarakthrismus(pou ap oti eida k esy milas gia fasismo sto blog su),alla esy EXEIS DIKAIOMA eno ego san atomo me anaphria den exo,otan o allos parkari to aytokinito tu pano sth rampa h me klini sto spiti .
3 AN XRHSIMOPOIOUSA THN ANAPHRIA MU, nase siguros pos thamun bolemeni kai taktopoihmenh kai oxi anergi .To ayto tha isxye an anhka kai sta kommata poy anaferis hkai sta alla poou den anaferis.Epilogh mu einai na mhn anhko se kanena komma giati de thelo kateythinsis kai apagoreyseis se oti pisteyo h skeftomai
4 Esy kyrie,exis thn eleytheria su,na spoudazis .na metakinise opos opou k opote thelis,na duleyeis,na vgainis me tus filus su,na taxideyeis,gia katse mia evdomada se anaphriko karotsi,prospathise se ayth th poli na kanis oti kanis kai meta pes mu pos tha tus onomasis olus aytus pou tha se empodisun na zeis.
5.Me prosfonises me to onoma mu,esy giati kryvese piso apo thn anonimia?Kai telos gia na anaferis pos to blog mu tha mporuse na einai koryfaio vima gia ta themata ton politon me anaphria,shmainei pos orthos ta leo,asxeta an de to paradexese gia tus logus su...........

κόκκινο μπαλόνι είπε...

@Θεσσαλονικιό Αγωνιστή (δε βρίσκω ιστολόγιο για να καταλάβω για ποιό πράγμα αγωνίζεσαι)
Το προσωπικό ιστολόγιο του καθενός και της καθεμίας από μας είναι για να περνάει την προσωπική μας ιδεολογία. Αναφαίρετο δικαίωμα αυτό. Επίσης αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας να βλέπουμε τα πράγματα από τη σκοπιά που η ζωή και η κοινωνία μας έχει αναγκάσει να τα βλέπουμε. Εσύ π.χ. τα βλέπεις από τη σκοπιά ενός Θεσσαλονικιού, εγώ ως Αθηναία, η απροσπέλαστη πόλη από το καροτσάκι της.
Το να κατηγορούμε κάποιον ή κάποια για προστυχιά επειδή βλέπει τα πράγματα από μια συγκεκριμένη θέση που δεν την επέλεξε κιόλας, ε ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΥΧΙΑ!
Για αντικειμενική ενημέρωση (λέμε τώρα) σε παραπέμπω σε ΜΚΟ, Μέγκα, ΑΝΤ1 και άλλα δίκτυα ενημέρωσης!
Αλλά συνηθίζεται τη σήμερον ημέρα με ότι δε συμφωνούμε να το βρίζουμε ως μη αντικειμενικό! Λες και υπάρχει αντικειμενικότητα!
Καληνύχτα Απροσπέλαστη Πόλη

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

προφανώς είτε δεν κατάλαβες τι έγραψα είτε (το απεύχομαι) κάνεις ότι δεν κατάλαβες.

Επαναλαμβάνω και πάλι "το Ιστολόγιό σου θα μπορούσε να γίνει κορυφαίο βήμα ενημέρωσης για τα προβλήματα των ανθρώπων που έχουν κάποια αναπηρία κ κινούνται με αναπηρικό καροτσάκι".

Χρησιμοποίησα τον χαρακτηρισμό "πρόστυχο" στο να χρησιμοποιείς την ιδιαιτερότητά σου αυτή για να περνάς έντεχνα ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ και ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ (για κράτος/εξουσίες/εβραίους/δίποδα φασιστοειδή/αυγά του φιδιού και αυτοοργανώσεις πολιτών κλπ κλπ).


Όσο για άτομα με αναπηρία
1) Στενός μου φίλος (βορειοηπειρώτης) είναι σε αναπηρικό καροτσάκι. (Τις δυσκολίες τις ζω λοιπόν (αδυναμία να επισκεφθείς την τουαλέτα πχ μιας καφετέριας κλπ)
2) σε αντίστοιχη θέση βρέθηκα και εγώ κάποια στιγμή (ιδιαίτερη δυσκολία στη μετακίνηση).

Μπορώ να πω ότι πέρα από τη δυσκολία μετακίνησης συναντούσα το ενδιαφέρον και τη ζεστασιά των ανθρώπων και την προθυμία τους να με βοηθήσουν.
Συνεπώς που είναι όλα αυτά που γράφεις για "κοινωνικές προκαταλήψεις" κλπ που ισχυρίζεσαι στο ιστολόγιό σου?

Δεν ισχυρίζομαι ότι ζούμε σε ιδανικές πόλεις. Ούτε ότι η πολιτεία κάνει ότι θα έπρεπε. Αλλά ο καθένας μας μπορεί να γκρινιάξει για το τι περιμένει να κάνει για τον ίδιο η πολιτεία (κράτος).
Καλύτερα όμως να κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι.

Στην πόλη μας κάποιος (45-50 άρης) έχει κάνει μια εθελοντική ομάδα και "βγάζουν βόλτα" άτομα συνήθως με σύνδρομο down ή άτομα με αναπηρίες προκειμένω να κοινωνικοποιηθούν. Ούτε χρήματα παίρνει από κανέναν ούτε τίποτε. Από τον χώρο της εκκλησίας αντλεί κυρίως τους εθελοντές του. Ο ίδιος πήγαινε και πηγαίνει χρόνια σε κάποιο ίδρυμα στο πανόραμα της θεσσαλονίκης και δίνει κέφι όσο μπορεί, δώρα κλπ και αγκαλιάζει τα παιδιά με σύνδρομο down που μένουν εκεί.
Αυτός που δαπανά τόση προσπάθεια και αρκετά χρήματα δεν είναι τμήμα της κοινωνίας μας? Μήπως να σκεφτείς κι εσύ αν θα μπορούσες να κάνεις κάτι αντίστοιχο? Και να δόσεις εσύ την αγάπη σου στους άλλους?

Γιατί να τα περιμένουμε όλα από το κράτος?

Συνέχισε να προβάλεις τα προβλήματα και τις δυσκολίες των ατόμων με αναπηρίες. Όσο επισημαίνονται τα προβλήματα τόσο οδηγούμαστε σε κάποια λύση.

Αλλά πρόσεξε μήπως συνειδητά ή όχι ξεφεύγουν στοιχεία ιδεολογίας ή προπαγάνδας. Σ αυτή την περίπτωση άνοιξε καλύτερα ένα δεύτερο ιστολόγιο και γράψε τις απόψεις σου και τις ιστορικές/πολιτικές/κοινωνικές τοποθετήσεις σου. Και όποιος θέλει μπορεί να μπαίνει και να τις διαβάζει. Αλλά μην τα περνάς έντεχνα ή όχι πίσω από τα προβλήματα των ατόμων που κινούνται με αναπηρικό καροτσάκι.
καλό σου απόγευμα

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

Προφανώς θέλεις πολίτες με αναπηρία,που νάναι απονευρωμένοι και χειραγωγημένοι.Σου είναι αδύνατον να δεχτείς πως ένας άνθρωπος με αναπηρία,εκτός της αναπηρίας του,έχει άποψη και σκέψη για τα θέματα που τον αφορουν,πως είναι πολίτης..Μάλλον δεν γνωρίζεις καν για τα αναπηρικά κινήματα που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
Σε αυτό το σχόλιο σου είναι η δεύτερη φορά που ενώ δε με γνωρίζεις μου επισυνάπτεις πάλι κατηγορία.Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι γίνεται με τον εθελοντισμό και την αναπηρία στη πόλη.Αφού εσύ είσαι τόσο ένθερμος,γιατί δε φτιάχνεις μια ομάδα αγάπης και εθελοντισμού για να δούμε στη πράξη και όχι στα μεγάλα λόγια την ευαισθησία σου,ορίστε,εμπρός όχι μόνο λόγια...
Επίσης είναι τόσο φανερό ότι διαβάζεις με προκατάληψη τις αναρτήσεις μου,ηιατί αλλιώς θάβλεπες πως αναφέρομαιτα ίσα και στην πολιτεία αλλά και στους πολίτες,ως ευθύνη.
Μήπως εσύ ζεις σε άλλη χώρα?

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Κατ αρχή μην στεναχωριέσαι για μένα. Από εθελοντική δράση άλλο τίποτε ... έχω κλείσει δεκαετίες εθελοντικής δράσης.


Φυσικά και έχεις δικαίωμα να λες τις κοινωνικοπολιτικές απόψεις σου και να εκφράζεις την ιδεολογία σου. Αυτό έλλειπε.
Σε δημοκρατία ζούμε.


Αλλά όταν χρησιμοποιείς έντεχνα το "αναπηρικό καροτσάκι" για να επηρεάσεις τον κόσμο προς την ιδεολογία σου, τότε (για 3η φορά το γράφω) αυτό που κάνεις είναι ΠΡΟΣΤΥΧΟ.


Βάλε τουλάχιστον το ΑΛΦΑΔΙ μπροστά στη σελίδα σου για να μην παραπλανείται ο κόσμος.

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

Για αλφάδι και άλλα τεκτονικά και μη σύμβολα δεν κατέχω,΄το αντίθετο,βλέπω να τα κατέχεις εσύ καλά.
Απ'ότι είδα στο μπλογκ σου,φαίνεται να θέλεις νάσαι της εκκλησίας μα δεν το βλέπω ναναι αληθινό,γιατι χρονιάρα μέρα μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και συ αντί να πεις χρόνια πολλά λοιδωρείς.Αυτά δίδαξε ο Χριστός?και δη μέρες πούναι?Πόσο δίκιο είχε όταν μιλούσε για την υποκρισία!!!
Οσο για την εθελοντική σου δράση,πες μας για την ομάδα σου τόσοι άνθρωποι με αναπηρίες είναι μόνοι/ες τέτοιες μέρες και κλεισμένοι σπίτια τους.Ενημέρωσε να απευθύνονται σε σένα,μόνο λόγια και αοριστίες.
Οσο για την δημοκρατικότητα που...επιτρέπεις νάχουν και οι άλλοι άποψη,όοοοοχι όμως διαφορετική από τη δική σου,άσε...ολο δημοκρατικότητα είναι όλο το σχόλιο σου

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Είχε περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που επισκέφθηκα το ιστολόγιό σου και μόλις είδα την απάντησή σου.

Αν υπάρχουν άτομα με κινητικά προβλήματα (ή και σύνδρομο Down κλπ), υπάρχει μία εθελοντική ομάδα, την οποία οργανώνει αποκλειστικά ένα άτομο (Γιάννης), και ο οποίος συντονίζει εξόδους (πχ σε καφετέριες, ταβέρνες, εκδρομές, εκκλησιασμό κλπ).

Πιο συγκεκριμένα, αναθέτει σε εθελοντές να παραλάβουν από το σπίτι τους άτομα με κινητικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένου παιδιά με νοητική καθυστέρηση, που δεν έχουν μεγάλο κοινωνικό περίγυρο) και να μεταβούν στον κοινό τόπο συνάντησης για να βρεθούνε έτσι σε παρέα και να κοινωνικοποιηθούν και φυσικά για να μην αισθάνονται μόνοι.

Επίσης, ο ίδιος άνθρωπος, στηρίζει για χρόνια το Ίδρυμα "Αγιος Δημήτριος" στο Πανόραμα.

Η όλη προσπάθεια δεν έχει καμία επίσημη εκπροσώπηση. Δεν παίρνει κονδύλια από πουθενά και δεν υπάρχει καμία "μη κυβερνητική" οργάνωση με "υποτιθέμενους" εθελοντές (που συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις αμείβονται).

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι εθελοντές είναι άτομα με πίστη στο Χριστό και την Ορθοδοξία και πολύ αγάπη στον συνάνθρωπο.Φυσικά δεν τίθεται θέμα να αμείβονται! Το αντίθετο, διαθέτουν το χρόνο τους, αυτοκίνητα, χρήματα και ότι άλλο χρειαστεί για τα παραπάνω.

Τα παραπάνω γράφω χωρίς να έχω συνεννοηθεί προηγουμένως μαζί του και χωρίς να πάρω σχετική άδεια εκ μέρους του. Είναι η αλήθεια πάντως για την πολυετή δράση του. Και επειδή αισθάνομαι ότι του αξίζει, γι αυτό και τα περιγράφω.

Τα τηλέφωνα του Γιάννη είναι 6974489025 & 2310 223871 (ελπίζω να μην έχουνε αλλάξει).

Ένα άτομο της εκκλησίας λοιπόν κάνει ότι δεν κάνει και δεν μπορεί άλλωστε να κάνει κανένας επίσημος φορέας: Σκορπάει αγάπη σε όσους την χρειάζονται.

Όποιος επιθυμεί κάποια σχετική στήριξη ή απλά θέλει να διαπιστώσει τα παραπάνω μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του.