Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Πολιτισμος,πολιτιστικες εκδηλώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων...

Οργασμός πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ολόκληρη η Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οργώνεται απ'άκρη σ'άκρη από πολιτιστικές εκδηλώσεις..Πολλά τα διαφημιστικά σπότ όπου με περηφάνια τις προβάλλουν πιστεύοντας πως συμβάλλουν στην αναβάθμιση του πολιτιστικού τοπίου στη χώρα μας.Οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όμως,αποτελούν μόνο το ένα σκέλος αυτού που ονομάζεται πολιτισμός.Γιατί το άλλο -που είναι και το σημαντικότερο είναι η στάση ζωής μας και το σύνολο των συμπεριφορών μας στην καθημερινή ζωή.
Πολύ σωστά είπε ο κ.Βέβηλος(κλινικός ψυχολόγος),ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα προάγει το ατομιστικό άνθρώπινο μοντέλο,και προετοιμάζει αυριανούς ''εγωκεντρικούς'' ενήλικες .
Και όπως σοφά επεσήμανε ο καθηγητής του Α.Π.Θ.κ.Τσολάκης τον οποίο τιμητικά θα ονομάσω''δάσκαλο'' ,''το εκπαιδευτικό μας σύστημα εκπαιδεύει δεν προσφέρει παιδεία,γιατί μόνο με την παιδεία ο άνθρωπος εκτός από μόρφωση προσλαμβάνει ,γνωρίζει και αποκτά και άλλες αξίες που συμβάλλουν στο να γίνει καλύτερος άνθρωπος''.
Στη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης οι ναζί άκουγαν κλασσική μουσική ενώ λίγο πιο πέρα χιλιάδες ανθρώπων καίγονταν στους''φούρνους''η βασανίζονταν.
Και σε αντιδιαστολή θα μεταφέρω τα λόγια του ηθοποιού κ.Μαρκουλάκη ο οποίος έδωσε νόημα και περιεχόμενο σ'αυτό που λέγεται πολιτισμός και εκφράζεται μέσα από πολιτιστική(θεατρική) έκδήλωση-παράσταση.Στο θέατρο τους Χώρα στην Αθήνα στη φετεινή τους παράσταση''Ο Δον Ζουάν στο Σόχο'',
καθιέρωσαν ένα ακουστικό σύστημα το οποίο να περιγράφει το έργο στους θεατές με τυφλότητα.Γιατί όπως είπε το θέατρο και κάθε έκφραση πολιτισμού πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους/όλες χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις..

9 σχόλια:

Eleni Karasavvidou είπε...

Σκεψη που "μιλάει, δεν κατατίθεται απλώς... Να δσαι πάντα τόσο πολύτιμη κ τόσο αγαπημένη!

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης είπε...

Φανή,
Επισκέψου, σε παρακαλώ, την ιστοσελίδα μου (http://ixnilasies.blogspot.com). Θα καταλάβεις γιατί.

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Το πολιτισμικό στίγμα μιας χώρας δίνεται και μέσα από την στάση της απέναντι στην ιδιαιτερότητα.
Σίγουρα ο Ηθο-ποιός Μαρκουλάκης παράγει και ήΘος και Πολιτισμό.
Με την εκτίμησή μου
Λυγερή του ΠΗΓΑΙΜΟΥ
http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri.pblogs.gr

Katerina είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=8zHSHCbqHb0

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης είπε...

Φανή, ελπίζω να μην έκανα ή έγραψα κάτι που σε ενόχλησε. Αν συνέβη αυτό, να ξέρεις ότι δεν ήταν στις προθέσεις μου.

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

Και βέβαια όχι Παναγιώτη,γνωρίζω τις προθέσεις σου,και επειδή έχω καταλάβει από γραφόμενα σου ότι έχεις ελεύθερο και ανοιχτό πνεύμα,συν το ότι γνωριζόμαστε και έχουμε ΄΄κοινό τόπο''την λογοτεχνία-ποίηση,σου έστειλα και την διεύθυνση του μπλόγκ μου,να το γνωρίσεις και θα χαίρομαι να το επισκέφτεσαι .Αν εννοείς που άργησα να απαντήσω,δεν ήταν εφικτό αυτές τις μέρες να μπαίνω στο νετ.Ακόμα και αν σε κάτι θάχα διαφορετική γνώμη νάσαι σίγουρος πως θα το έγραφα δε θα σιωπούσα:)
Επισκέφτηκα την ιστοσελίδα σου ιχνηλασίες,και αφήνω και την απάντηση μου.

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

Λυγερή σε ευχαριστώ για την επίσκεψη σου,όπως και για το σχόλιο σου.Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που έγραψες.

Απροσπέλαστη πόλη είπε...

ocean soul,ευχαριστώ για την επίσκεψη σου,όμως θάθελες να μουλεγες γι αυτή την διεύθυνση που μου γράφεις?

Katerina είπε...

ειναι ένα τραγουδάκι που συνεθεσαν τα παιδιά και οι δάσκαλοι ενος ειδικου σχολειου στη μακεδονία.